Opskrifter på “sukkersmart” mad


Vi havde forskeren og forfatteren Anette Sams på besøg på Bådcafé mandag d. 9.oktober 2017. Hun er tidligere diabetesforsker, men har taget nogle år ud af sin karriere nu for at se, om hun kan gøre en indsats for at forhindre diabetes2, i stedet for blot at udvikle medicin for det.

Hvadenten du er syg eller ej, anbefaler Anette, at du i 7 dage, indtager en kost, hvor du stort set undgår kulhydrater. Dette skulle give kroppen en “reboot” og gøre den bedre i stand til at håndtere sukker, når du efter de 7 dage spiser det igen.

Til foredraget valgte vi at servere to retter, der lever op til Anettes krav om blodsukkerstabiliserende kost. De var lækre og sunde – og flere har spurgt efter dem. Derfor får du dem her. Det er vores kok, Lasse Høegsted og vores elev Oliver Sletting, der har lavet dem.

 

BROCCOLI-SUPPE

(4 Pers )
2 stk broccoli
2 stk zittauerløg
1 stk solo hvidløg
1,5 dl fløde
Salt, Peber
Æblecidereddike

Broccoli skæres i buketter og stokken skrælles. Løg plus hvidløg hakkes og svitses let af i en gryde(må ikke tage farve). Broccoli buketterne og stokkene kommes i gryden og dækkes med vand. Koges indtil stokkene er møre. Herefter sigtes vandet fra og gemmes til senere. Blendes herefter broccolien og stokkene med løgene og hvidløgene. Kogevandet bruges til at spæde til indtil ønsket tykkelse er opnået. Derefter smages suppen til med salt, peber, æblecidereddike og til sidst fløde. Kan med fordel serveres med sprødstegt bacon og feta eller gedeost.

 

 

 

 

 

 

 

BAGT LAKS M. BLOMKÅLSSALAT, KÅLDOLMER OG

Bagt laks

Laksen saltes let ca en time før den skal i ovnen.(dette gør kødet en smule fastere. Ovnen forvarmes til 100 grader, og laksen drysses med chiliflager og fennikelfrø. Laksen skal bages ved de 100 grader i ca 20-25 min afhængigt af størrelse og tykkelse. Når der begynder at trække hvid væske ud af overfladen på laksen er den ved at være færdig.

 

 

 

 

 

 

 

BLOMKÅLSSALAT

1 stk blomkål
1 stk spidskål
2 rødløg
1 dåse hvide bønner
1 tomat
1,5 spsk Grovkornet sennep
1,5 dl rapsolie
2 stk lauerbærblade
1 dl lagereddike
5 peberkorn
Salt, Peber
Æblecidereddike

Blomkål skæres i buketter. De koges derefter let møre i saltet vand, og køles ned igen, når den ønskede tilberedning er opnået. Spidskålet snittes så fint som muligt. Tomaten blendes sammen med den grovkornede sennep og olien. Smages til med salt, peber og æblecidereddike. En syltelage bestående af 1 dl vand og 1 dl lagereddike koges op ved lauerbærbladene samt peberkornene. Rødløgene skæres i små både, og den varme lages hældes over dem. De skal nu have lov til at trække i lagen indtil de er afkølede. Spidskålen kommes nu i en skål og vendes med vinaigretten og bønnerne, pyntes med blomkålsbuketterne og de syltede rødløg.

 

KÅLDOLMER

1 savoykål
1 zittauerløg
1 solo hvidløg
300 g svampe (østershatte/portobello/shitakisvampe)
1 dl æggehvide.
Salt, Peber
De grimmeste blade brækkes af savoykålet og smides ud. De næste 4 blade gemmes. En gryde med vand sættes over til kogning. Når vandet koger nedsænkes de 4 kålblade og de koges indtil de begynder at være “slaskede” og let bøjelige. De tages derefter op af vandt og duppes af for overskydende vand. Herefter skal svampene, resten af savoykålet, løg og hvidløg hakkes fint og svitses godt af på en pande. Husk at smage til med salt og peber. De 4 kålblade bredes nu ud på et skærebræt og det groveste af midterstokken på bladende skæres fra. Kålbladende er nu klar til fyld. Fyldet lægges på den del af bladet der er længst væk fra de snit vi lagde ved stokken. Med en pensel pensles æggehvide rundt på de steder hvor kålbladet kommer i kontakt med sig selv. Bladet med fyld foldes til en lille pakke og sætte med lukningen ned, på en plade med bagepapir. Dolmen er nu klar til ovnen – kan med fordel bages ved samme grader og tid samtidig med laksen.

 

SENNEPSSAUCE
0,5 l fond (købe eller hjemmelavet)
1 spsk grovkornet sennep
1 dl fløde
20 g smør
Purløg
Salt, Peber
Æblecidereddike
Maizena

Fonden bringes til kogning og tilsættes sennep, og smør. Derefter blandes en 2 spsk maizena med en smule vand(blandingen skal kunne hældes) hernæst tilføres maizena blandingen lidt af gangen( hellere for lidt af gangen end for meget) når den ønskede tykkelse er opnået tilføres fløden og fintsnittet purløg(mængde efter smag). Til sidst smages saucen til med salt, peber og æblecidereddike

 

 

Vi giver en kop kaffe

Mærk hyggen, få saltvand i håret og en snak med kaptajnen.

Send din e-mail her, så får du sidste nyt med "Flaskeposten" - og en billet til en kop kaffe.

Vi poster ikke spam, kun hygge og godt humør med "Flaskeposten". Du kan nemt afmelde dig igen. Powered by ConvertKit

+ There are no comments

Add yours